Dětská hasičská soutěž „Plamen 2014-2015“

Je to nedávno, co jsem psala článek do zpravodaje o podzimní soutěži „Plamen“ a ani jsme se nenadáli, už proběhlo její jarní kolo.

Ve čtvrtek před soutěží jsme vykůlkovali štafety, natáhli provázky, nalajnovali startovní čáry a usadili překážky ve štafetách. V pátek před soutěží jsme si s dětmi prošli a ještě naposled zkusili všechny štafety. Útok jsme cvičili týden před soutěží.
V sobotu 16.5.2015 nás ráno vytáhlo z domovů sluníčko a celý den dostal pozitivní náladu. Od osmi hodin se na hřiště začali sjíždět děti, vedoucí, rozhodčí a technická četa tvořená z členů našeho sboru. Po poradě rozhodčích a zahájení soutěže nástupem, se začalo startovat.

Štafeta požárních dvojic: učí děti mít nářadí vždy po pravé ruce a pracovat ve dvojici. První dvojice musí roztáhnout hadici, připojit na sběrač a na druhý konec zapojit proudnici. Druhá dvojice musí přeložit hadici k smotání, odpojit a stočit.
Štafeta CTIF: je mezinárodní. Má osm 50m dlouhých drah a soutěží v ní 9 členů družstva. Štafetový kolík je proudnice C. Všechny štafety učí děti zacházet s hasičským nářadím. Družstvo se snaží odběhnout štafety v nejkratším možném čase a nasbírat co nejméně trestných bodů.

Štafeta 4×60: je stejná jako u dospělých, pouze zkrácená na 60m. Soutěží dva krát 4 závodníci a jako štafetový kolík slouží proudnice.
Požární útok: je nám hasičům známí, jedná se o nasání vody z kádě hasičskou stříkačkou, hadicemi vodu dopravit k proudnicím a proudem srazit terč. Mladší žáci mají sešroubované savice a děti připojují pouze sací koš, spojují a roztahují hadice C 2x 10m a hadice B 4x 10m. Práci strojníka musí provádět osoba starší 18 let. Starší žáci provádějí útok kompletní včetně naběračky.

DSC03619
« z 104 »

Po absolvování požárního útoku a štafet byl opět zavelen nástup. Družstvům byly předány diplomy, poháry, medaile a malá sladká odměna pro každého.
Pořadí mladších žáků do 11 let: Třebeč II, Nové Hrady II, JÍLOVICE II, Trhové Sviny III, Horní Stropnice II, Trhové Sviny IV, Nové Hrady III
Pořadí starších žáků od 15 let: Nové Hrady I, Trhové Sviny I, Horní Stropnice I, Třebeč I, JÍLOVICE I, Žár, Trhové Sviny II
V neposlední řadě se sluší poděkovat! Děkujeme kuchařkám ze školní jídelny za dozlatova vypečené řízečky, panu Vicánymu za ochotnou obsluhu malých i velkých zákazníků a všem, kdo přidali pomocnou ruku ke zdárné organizaci dětské hasičské soutěže v Jílovicích.

Vedoucí MH Jílovice – Helena Kyselová

Napsat komentář